Wednesday, July 8, 2009

Hiperhidrosis

Hiperhidrosis
masalah peluh berlebihan yang boleh menyerang semua peringkat usia dan jantina tetapi lebih kerap berlaku pada golongan berusia antara 25 dan 50 tahun.tapi aku rasa dr kecik aku mmg camni


Punca penyakit ini masih samar tetapi separuh daripadanya mungkin melibatkan faktor genetik manakala selebihnya akibat kesan sampingan penyakit lain seperti hipertiroid dan kencing manis.


Masih ramai yang tidak mengetahui masalah tersebut boleh dirawat melalui pembedahan kecil dan IJN mempunyai kepakaran untuk melakukan pembedahan tersebut.


Masalah tersebut dapat dirawat dengan pembedahan memotong saraf simpatetik pesakit yang akan menghalang rangsangan berlebihan kepada kelenjar peluh di tangan dan kaki. Pembedahan itu mudah dan cepat, malah pesakit boleh pulang selepas 24 jam dibedah.


Ya, mmg aku mengidap penyakit pelik ini, iaitu berpeluh di tapak tgn dan kaki. Sapa2 yg pernah bersalam ngn aku, maybe ter perasan kot yg tgn aku basah. Mesti sapa2 yg salam ngn aku tu, ingt aku ni neves kot, berdebar2 sbb dpt salam ngn dia ke haha! Xde makna aku nk neves!

Yang aku tak tahan, even dok dlm aircond, kat opis pun tgn aku sentiasa lembab. Cuma dlm masa2 yg tertentu, tapak tgn aku akan kering. Aku pun xtau ar apa faktor2 yg bole dia jadik kering. The point is, tapak tgn and kaki aku, akan kering or berpeluh sesuka hati dia.smpi nak thumbprint pun aku ssh sbb xdetect cap jari aku...n bila nk cop cari pun masalah..

Since aku kecik, sampai la umur aku dh meningkat ‘remaja’ skrg ni, masalah ni still ada.smpi kalau aku pakai kasut...sure aku nk jln pun ssh sbb yela kaki aku dh berpeluh- peluh..last aku tya doktor hari tu dia soh aku wat pemeriksaan darah...tapi smpi skung aku msh xpi check..


Konklusi:
1. Jgn meminggirkan orang2 yg seperti kami
2. Berpeluh itu sihat kerana membuang hasil perkumuhan dari badan.
3. Jgn la lepas ni xde org mau salam ngn aku lagi huhu

4 comments:

Abang Terrer said...

Saya berpeluh2 waktu malam. Penyakit apakah itu?

babysyahirah said...

lain macam je en fizal nih...huhu

nurul_luq_luq said...

itu kene jumpa doktor..
kat bahagian mana plak berpeluhnya

baity rafar said...

salam akaq...
saye pun ade penyakit mcm akaq...
selalu rase down sgt...
nk tnye,mase akaq kahwin dulu camne??
ye la,kan banyak kena salam2....