Tuesday, December 20, 2011

Ini kisah tentang susu

Dulu masa mengandung aku teringin sgt nk fully breastfeed dan masa aku dok dlm wad aku selalu diberi pendedahan mengenai teknik penyusuan ibu.masa tu xdpt nk phm sgt sbb hanya dengar teori dan aku kata haa xpela t dah ade br try aplikasikan..(eceh)

syukur alhamdulillah aku pun dh melahirkan anak pada tanggal 4 sept tapi masa tu susu aku xkuar n anak aku diberi fm so masa kat wad aku selalu try bg anak aku df n maybe dia cr dia salah n susu xkuar sgt..so aku terpaksa cmpr fm dan setiap hari aku akan ajar dia df untuk bg jugak SI.

ms dlm pantang nurse dtg check aku dan baby kat umh so dia tye anak minum susu apa aku bgtau cmpr.sbb susu aku kurang then susu aku hanya pada sebelah je sebelah lagi punca tu tersumbat so mmg sebelah je la..nurse pun apa lagi dok cek pastu dia kata kerap bg nanti susu akan byk insyallah so aku pun syp je

dan kat umh mak aku yg selalu sgt soh aku bg dia df sbb dia kata kesian kat anak..aku kata cmne susu skit so mind set kita tu ish so aku pun bg je.n kalau mak  aku bg fm lps tu sure  mak aku soh aku bg si jugak.dia la yang selalu soh aku bg SI.ermm masa dlm pantang aku kerap bg fm dan bla dh 2bulan  SI dan FM dan balance so sm2 byk2..dan aku kerap bg df sbb suka tgk dia df nmpk happy sgt woo.smpai dh nk masuk 3bulan aku try buat stok sbb dh nk start keje alhamdulillah akhirnya aku berjaya wat stok tuk cinta hati aku tu walaupun hanya cukup2 untuk dia aku tetap rs syukur.

masa wat stok tu bda plg mencabar bila kt pam hanya dpt skit je tp bila rajin pam n df ianya akan bertambah byk dan byk2.pemakanan dan minum juga perlu dititikberatkan untuk menjayakan misi penyusuan ini ahaks...kadang tu bila lupa mkn atau minum secara yg diperlukan susu aku akan kurang so aku kene berusaha untuk menjayakan misi ini demi anak tercinta

skung qaireen nurfathia dah 3 bulan lebih so dia skung hanya minum susu ibu rasa syukur stok susu cukup untuknya.tapi xtau la smpi bila aku leh bg dia susu ibu ni..

kat sini nak ucap tima kasih yang pada mak aku sbb dia aku leh gak bagi anak akuk SI.dan rs syukur bs dia pun soh aku bg SI.anyway aku nk ucap tq byk2 pada yg support aku tuk misi bf ni esp my luvly hubby, mak n sume2..

Friday, December 2, 2011

kisah mau start koje

ermm rs sayu je hati ni bila pg tadi dok hantar cinta hati ke umah pengasuh.
padahal bukan lama pun.hari ni kene start anta tuk test anak aku tu x meragam n baik2 je kat sana
masa lps en hubby anta aku lek umh.masa tu tb2 je nagis sbb yela gedik rindu kat anak huhuhu.
yela cuti 90hari tu lama tau. dan yang buat aku sedih sbb aku rso dia meragam n takut sgt dia xmo minum.

masa aku cuti bersalin mcm2 kerenah dia ni aku nk start keje dia xmo botol dekat 3 minggu masuk dia dh xmo botol pelbagai jenis botol dh try last kali try MAM leh la tu pun kalau dia lapar sgt baru dia nak..
kalau x aku terigat ade satu hari tu dia isap baju aku..
aduh sgt la sedih tapi apakan daya aku kene la keje.kalau aku kaya dh lama dh berhenti koje hahaha..

pastu td akak tu msg dia kata qaireen ok dan nak minum susu.masa tu rs syukur sgt dia nk susu botol..
arggh xsabar nk tunggu pukul 5 mau jumpa qaireen nurfathia
mau kiss n gomol2 pipi dia..

Wednesday, October 12, 2011

Wordless Wednesday : 1month 1week 1day


day 37

day 38

Tuesday, October 4, 2011

Qaireen Nurfathia 1 Month

Alhamdulillah hari ni anak mama nak satu bulan.ermm xsabonye nk abis pantang udah xlarat berpantang itu ini hahahha...seronok jugak yer bila tgk anak udah sebulan.mcm2 bunyi yer anak mama ni.so hari ni p cucuk kat KK Langkap je sbb tgh berpantang kat kg.

So aku p klinik pum lmbt skit kalau kat manjung sure aku p pagi2 tp kat sini kene p lewat skit hahaha.mls nk p waktu tgh ramai2.hari ni p ngn mak n ayah aku.so just bwa diri je anak pun mak yg pgg.opah nk pgg cucu dia
so smpi kat KK mmg xramai org.so masa nk timbang qaireen bukak pampers mak ai dia leh kencing kat tmpt ukur panjang tu.hhahaha,ish2 anak mama ni xbek woo.dh besar jgn wat cmtu tau.

skung dh sebulan so timbang berat dh nek 4.2 kg dan panjang dh 57cm alhamdulillah.bila opah dia kata amboi dh nek berat n panjang cucu opah ni ek.dia pun senyum ambooi pandainye anak mama nii.

so lps aku dh cek,amek darah n cek air kencing baru p cucuk qaireen.opah yang pgg cucuk kat peha yg gebu tu.masa cucuk tu dia lena tgh tdo.so masa nurse cucuk aku yg byk tye sakit x ni wat slow2 ye kat anak sy ni.so nurse cucuk aku yg sbuk baca doa n qaireen pun nagis masa dia cucuk tu.kjp je pastu dia smbg tdo lek.alhamdulillah bgs ye anak mama ni.



opah tgh tgu atuk nak bwa fathia p kk

Wednesday, September 14, 2011

Wordless Wednesday: Qaireen Nurfathia

Alhamdulliah saya telah selamat melahirkan puteri sulung pada 4 sept 2011 jam  11.57am.
Berat 3kg panjang 52cm ukur lilit 34 bersalin secara LSCS.


QAIREEN NURFATHIA BT. MOHD FAUZAN AZIM




 Qaireen Nurfathia :Kebaikan Cahaya kemenanganku

Friday, August 5, 2011

shopping barang baby on9 Part2

hari ni sampai gak barang yang beli..
satu tunku elektrik yang lagi satu barang baby..
yehaa suka2..t de duit lebih lagi mau beli yg belum settle..
nk p kedai mmg ssh skit la..dh jln2 pun upe peguin..
comey sgt..





Dugaanku..

aku bersyukur sangat2 sbb skung masalah uri aku dh kembali normal..
sebelum ni bwah skung dh atas n kedudukan bayi pun ok..
cuma skung ni masalah kencing kotor n tangan aku yg sering kebas2..
so selepas scan perut aku dimasukkan ke wad kerana
 kekurang air didalam badan dan mempunyai kencing yg kotor

aku rs kalau aku xtanya masalah aku pd doc sure x admit
ntah ringan mulut je p tye doc apsal tgn sy kebas je ek..
symptom ibu mengandung ke??
dia pun amek tekanan darah n soh aku kencing..
lps kuar result dia kata masuk air dulu la..
lps masuk air di KK sitiawan 
amek urine lek..result sgtla teruk byk yg kurang dlm bdn
protein la apa la mcm2 la
then dia soh aku masuk wad..nurse tu siap kata mlm ni check in untuk makan angin la yer..

so masa nek ambulan tu mak ai..pakcik driver siap pasang sirent..
ni sure pakcik ni lek cpt yela dh lambat sure dia n k p pasar ramadhan nii
smpi kat spital p kecemasan dia dok xmo register kecemasan
dia soh nurse bwak aku p labour room
eh aku kata bkn nk bersalin...nurse tu kata kamu dh 32 mgu kene p sana la..
so nurse soh aku nek ambulan padahal dekat je..
eh layan je..


sementara tgu my luvly dtg tuk register doktor pun 
apa lagi wat la beberapa proses..
kesian kat MFA dh la nk dekat buka nii
mknn xbeli lagi,penat lagi..
sorry la yer syg..

doktor soh amk urine lagi
then cek jantung baby.scan perut then amek sample darah
amek keterangan (ish2 tye itu ini..kan dlm buku pink dh de report bc la...dia tye aku nape masuk wad plak.)
so dh abis tye itu ini aku masuk wad 1 katil  9
salin baju sume jd la pesakit di wad tu..masa nurse dok nk bg penerang psl wad..eh bukan kamu ke masuk wad dulu..ee lainnye muka sudah tembam ke gemuk ni...
argh malu gitu..

masa aku dok wad tu 3 kali kene cucuk sbb tmpt yg masuk air tu terkeluar kene la cucuk lain..
aduhai xsuka tul..sakit kot..hahaha
pastu abis je tukar lagi air ..aduh xleh tdo dibuattnya..
tp nk wat cmne dh sakit ikutkan je..

smpi sakit tgn aku kene tulkan position sbb kalau x air tu xmasuk...
ish2..pagi tu doktor tgk tgn aku dh bgkk sbb masuk air dgn posisi yg cm ntah cmne
dia kata kat nurse stop la..dh cukup kan air n antibiotik masuk dlm bdn.

so lps cek urine beberapa kali dok kata ade jangkitan kuman 
cuma xsure apa dia result dia mgu dpn.
so sbb tangan aku de masalah dia refer aku ken fisioteraphy..
hope sume akan kembali ok..

khamis tu aku dpt kuar dr wad..
syoknye..leh lek umah...
lek je umh ckp kat MFA 
hari ni nk masak leh..
yela sy kan xleh puasa atleast sdiakan makanan tuk org puasa ni dpt gak pahala n rs seronok berpuasa tu.
mulanya MFA yg nk masak tp xpela aku nk gak masak..simple2 je

anyway tq pada semua yang memberi semangat n mengambil berat pada sy..
pd doktor n nurse tq yer layan sy dgn baik..
hikhik




Thursday, August 4, 2011

ermmm menu buka

haa ni menu yang aku masak lps kuar spital td..
MFA lek je keje dh beli dh bda2 yg aku pesan..
yela kesian tgk MFA cm penat so apa lagi masak la tuk dia
lagipun bulan puasa ni kalau sediakan masakan tuk org puasa dpt gak pahala


tadaa 

***

**



ayam masak merah, sup sayur kobis, telur bistik ayam...

Tuesday, August 2, 2011

#TrudyNTeddyBabyClothes is lovingly created for the babies

#TrudyNTeddyBabyClothes is lovingly created for the babies

Monday, August 1, 2011

1st Ramadhan

alhamdulillah syukur selesai sudah 1st puasa aku..
td lek keje je my luvly hubby p beli lauk nak masak katanye
terigt aku thn lps 1st myambut puasa sbg wife...
masak la bila lek keje tmbh2 bulan puasa.
tp bukan la setiap hari now MFA yang tolong sediakan...
tq yer

bila kata MFA nak masak  aku ni apa lagi siapkan apa2 yg patut...
mcm kupas2 bwg je yang mampu nk wat..huhuhuhu
lps dia bwa lauk mula la misi myiang ikan2 n sayur...
pastu buata apa2 lagi yg senang2 je la
dh tolong punya tolong baby kick my tummy ooowww 

apsal ni lapar yer syg jup je lagi..
.dh kul 6 tu aku dh xlarat so aku malabuhkan diri di dpn..
bila bau makin harum lagi r...tp xpela...aku try untuk bertahan...
atlast waktu untuk buka pun tiba alhamdulillah 
berjaya gak aku puasa..tq so much MFA...



Make this year's Hari Raya memorable! Join the Perodua contest & get a chauffeur driven experience! #LebihIkhlas

Make this year's Hari Raya memorable! Join the Perodua contest & get a chauffeur driven experience! #LebihIkhlas

Thursday, July 28, 2011

xktiviti hilangkan tekanan....

bajet tertekan la sangat..
act xdela sgt cuma sj nk hilangkan apa2 yang rs xbest dlm hati ni
al- maklumla dh gaji so smlm kebetulan en MFA nk p jumpa kawan dia dr dok umh tgu dia lek 
bek aku p dewan merdeka dekat je ngn opis aku,,
pendek kata dlm kawasan opis aku...cuma asyik x berkesempatan nk p...
yela nk p jln kaki ke dewan tu....perut dh boyot ermm ssh la skit nk jln panas2 sorg2 ni

so smpi je kat sana aku pun pusing2 n tgk rege yg agak berpatutan..
yang sygnye byk dh abis kot yele dh seminggu start 
skung br nk p mmg la x byk la...
tp xpe la janji leh restkan pikiran...

pusing punya pusing ade la bda aku beli untuk aku n tuk bakal baby yg akan lahir xlama lagi insyallah...


hasil rembatan aku...untuk aku xleh nk bg tgk malu....hahhaha


Wednesday, July 27, 2011

Wordless Wednesday : sudah nak masuk 32minggu .....




Thursday, July 21, 2011

Wordless Wednesday : 31 minggu


******

****

***

**

*


alamak kaki bengkak bangat ni apsal .....

shopping barang baby on9

sampai sudah barang diorder...


beli tungku tuk baby n baju baby..
tgk masa on9 hari tu besar je..
smpi brg nye..
ala cute bangat..
dan aku suka bangat...



Wednesday, July 20, 2011

Repeat Scan

Ptg tadi aku kene repeat scan aku punya kandungan..
tujuan utama nk cek ni untuk tgk location aku punya uri
so kul 2.00 dh kene ade kat KK Sitiawan..
alhamdulillah MFA leh hantarkan..
bkn apa skung ni pewut dh besau ssh skitnk drive ni
so otw tu ish jkr plak tgh repair jln punya la jammed ala2 kl...
nasib la akhir berjaya jugak ditempuh..so smpi je kat KK Sitiawan aku dpt no 4011..
mak ai punya la ramai..
kesian kat MFA kene tgu aku...tq yer my dear..
tgu2 punya xde lagi nama aku kena pgl..dr kul 2 smpi kul 3 masih lum lagi...tb aku nmpk doktor kuar dr bilik sebelah amek buku oink dr bilik yg aku patut masuk...
haa masa tu aku rs syukur sgt sbb ade pluang nk masuk cepat nii

tgu punya tgu smpi la turn aku..
so masuk n baring tuk scan perut doc tunjuk baby dia kata sume ok aku ckp xnmpk..
then aku bgtau la kat dia yg aku nk tau uri aku mcm ne...ish2 diorg ni xtau ke aku nk cek untuk apa???sabar jela...so dia kata aku punya uri normal...masa tu rs syukur sgt...tp bila aku kata b4 ni type 1..dia kata kalau cm tu kalau u nk confirm lek u leh p private sbb alat dorg lbh canggih pulak...
aku harap mmg dh nek la..

alhamdulillah syukur sgt2 sbb masalah yang aku hadapi skung dh ok...terima kasih pada sume yg bg sokongan kat aku yer... esp MFA, my lovely family,kak wati,tina, n kak ina tq yer sbb byk kasi nasihat..
apa yg ptg skung aku selamat bersalin n segalanya selamat xkesah apa2 pun..

Tuesday, July 12, 2011

misi membeli barang baby....

alhamdulillah semalam smpt gak shopping barang baby...
cuma yg ptg2 dulu yg kene beli yg len tgu baby lahir  baru beli..
konon la ek...tapi biasalah bila tgk je yg comel sure akan dibeli...
tp buat masa ni beli yg apa yg perlu sj dulu....


yang syoknye masa p beli brg2 baby ni siap bwa kawan2,
segan pun ade..tambah si fahrul  ngn naim yang follow..
kalau tina ngn cd ok lagi xde la segan sbb deme dh de baby..hahaha
tp xpela yg ptg misi nk beli brg baby dh hampir complete
cuma ade beberapa yg belum settle..

hasil rembatan bersama MFA..



xpe yg len tu beli on9 atau tgkla cmne...
selagi masih de masa n pluang insyallah t leh ler beli...

Sunday, July 10, 2011

kereta oh kereta....

sabtu lps wpun keadaan xselesa tapi sebab untuk menyelesai satu misi...
aku dan MFA mau p ipoh...hikhik..so pagi2 tuu bangun kemas2 apa yg patut dulu then p klinik yeak n klinik pakar manjung...

alhamdulillah masa aku p klinik yeak dia kata uri aku still kat type 1..then aku tye doktor kalau type 1 saya leh bersalin sini kan...dia kata kalau 1 sy ambil tapi kalau type 2 ke atas sorry to say....saya xleh nk terima sbb ade beberapa risiko...

lps settle yeak aku pun p klinik pakar tuk ambil ubat MFA....n jumpa doktor lee tu...agak klakar gak doktor tu yer...so dh settle sum lek umh rehat2...lps zohor br gerak pi ipoh...otw p ipoh...kete aku plak bunyi semacam ini petanda x bgs..ermm nmpknye..xjd la pi ipoh...so kami pun patah lek smpi kat dpn petronas gas...ish2 usah kata la mmg prob dh...so sementara tgu pomen dtg..ade la si wan (dak pguatkuasa mpm dtg singgah) bgs2.... pomen dtg je dia tgu skit je dh tau kete tu enjin ade masalah...apa lagi kene la kete masuk bengkel ....seminggu tu...aduyai nasib fahrul bg pinjam kete wat sementara n mak n ayah aku bg pinjam kete....tq yer u all...

Thursday, July 7, 2011

Plasenta previa(uri di bawah)



Basically, kedudukan uri ke bawah ni normal pada awal kehamilan. Semua ni tak der penyebab..kuasa kejadian ALLAH. Keadaan uri di bawah lebih bergantung kepada lokasi perlekatan embrio pada dinding rahim. Bagi embrio yang melekat di bahagian atas, ia tidak mempunyai masalah ini.

Sebaliknya, jika ia melekat di bahagian bawah rahim, uri yang kemudian terbentuk juga berada di bawah. Namun, tidak semua keadaan uri bawah akan kekal di bawah.
Jika uri sudah ‘naik’ ke atas, ia tidak akan turun semula. Namun, dalam 10 peratus kes, ia kekal di bahagian bawah dinding rahim apabila anda memasuki bulan ketujuh (28minggu ke atas) dan anda dikatakan mengalami keadaan plasenta previa

keadaan uri aku berada di bahagian bawah ketika kandungan berusia 4 bulan so doktor kata masa 7bulan kita cek untuk tgk blk samaada dh berubah ataupun sama...so mgu lps usia kandungan 29 minggu so aku plak terlepas tarikh cek di klinik sitiawan..apa lagi aku pun rs cm xbest sgt p la klinik pakar dh alang2 nk wat 3D leh la tgk uri sekali...

pukul 1 terus ke SMSC sampai je sana upe2 dah waktu rehat so aku pun tye register dulu leh...dia pun kata ok..n MFA pun register sekali sbb dia demam...so lps kul 2 dtg situ lek..klinik ni lama skit xtau la naper ramai org ke apa ke??atau doktor dia terlalu details wat pemeriksaan...kalau cm tu ok le tu..tgu punya tgu smpi la turn aku...

masa tu aku ckp nk wat 3D untuk baby..dia pun godek2 perut aku kesini kesana tapi still baby aku xmo bg tunjuk muka...dia lebih suka dok nonggek..hikhik so doktor tgu gak beberapa minit tuk bg dia kasi aku tgk tapi xberjaya...so xpela...aku pun soh dia check uri aku..dia cek2 kata aku punya uri dh type 2 border to type3 mak ai tiba risau plak jdnye..kalau klinik kerajaan ni confirm aku dh kene admit...

tapi dia de ckp bila dh 33minggu maybe  plasenta aku boleh kembali ke asal atau memang aku  akan di c-zer kalu disahkan plasenta previa..aduhai sedihnya..dan aku sj la tye..kalau kes cmni u nk x amek sy jd patient u..dia kata kalau tyep 2 dia leh amek if type 3 xleh la...lagi la aku sedih

ini adalah caranya untuk membetulkan keadaan uri tu...aku dh try tp hasilnya xmengumbirakan...

Senaman L

Senaman ini boleh dilakukan sebanyak dua kali sehari iaitu : sewaktu bangun pagi (selepas solat subuh) dan sebelum tidur (selepas isya’).

CARA : Baring atas katil dengan kaki diangkat ke atas, jika tidak mampu mengangkat kaki, cuba sandarkan ke dinding. Maksudnya kita baring dalam bentuk ‘L’.
Teknik pernafasan : Tarik nafas perlahan-perlahan, sedalam yang mungkin mengikut kemampuan (waktu tarik nafas, pastikan kaki diangkat atas dan disandarkan ke dinding). Kalau mampu tahan nafas 10-15 saat. Menarik nafas dengan menggunakan perut. Buat senaman dalam 10~15 kali untuk satu sesi senaman.

 Sujud/ amalkan bacaan surah2 lazim ibu mengandung

Sujud yang agak lama juga dapat membantu menaikkan uri, kerana kedudukan sujud itu sendiri dapat memperbaiki kedudukan rahim ke tempat asal, insya Allah. Lakukan lah solat2 sunat..yang membawa bacaan sujud yang lama. Dan amalkan bacaan Al quran.
Pujuk Bayi 

cuba berinteraksi dengan bayi dalam kandungan. Pujuk bayi agak pusing ke bawah dan uri biasanya akan naik ke atas mengikut pergerakan bayi.
Berurut

Sehingga hari ini punca berlakunya Plasenta Previa ini tidak diketahui.Ramai wanita membuat salah tanggapan bahawa plasenta previa boleh dibetulkan kedudukannya atau dielakkan. Berurut juga tidak dapat membetulkan kedudukan uri. (errr..uri/plasenta berbeza dgn rahim kan?rahim jatuh le sengkak ke atas tapi bukan uri.Uri melekat pada dinding rahim kan?samaada atas atau bawah ikut perlekatn embrio..)

Uri juga tidak seperti janin, uri tidak boleh bergerak sendirinya atau digerakkan. Uri yang berbentuk seperti piring berdiameter selebar sekitar 20 sm ini melekat keseluruhannya pada permukaan dinding rahim sepanjang kehamilan sehinggalah setelah lahirnya bayi.

so,tak digalakkan berurut..sebab kalu salah urut,uri terpisah dr dinding rahim.
Uri dan tali pusatkan merupakan bahan antara yang menghubungkan ibu dan janin dalam rahim. so faham2 je la...tapi masa aku p jumpa bidan bukan la urut dia hanya pegang2 n sembang2 ngn baby aku je...

Emm..usaha,doa dan tawakal.
Apa Allah tentukan untuk kita ada hikmahnya..kita hanyalah PINJAMAN.
(sedihnya ayat..waaaa....takutnya..)

Wednesday, July 6, 2011

Wordless Wednesday : barangan on9

 barut warna warni...hikhik
cd ni saja beli, try dulu guna...

Wednesday, June 22, 2011

kene cari hobi baru niii

alamak macam mana nii...nampak gaya mmg kene tukar hobi la... aku ni mmg suka gile tgk tv...kalau dok umh tu mmg keje aku tgk tv..its my fav kata ko tiba2 aku terbaca plak artikel dari berita harian  ish2 mmg jd insaf sekejap la jawabnye...

Mereka yang menghabiskan lebih banyak masa di hadapan televisyen lebih berisiko untuk mendapat penyakit diabetes dan jantung, walaupun menonton hanya dua jam sehari, menurut satu kajian. 


Setiap hari, penduduk Amerika Syarikat menghabiskan purata kira-kira lima jam menonton televisyen, manakala penduduk Australia dan Eropah antara 3.5 jam hingga 4 jam sehari, kata penyelidik yang diketuai Frank Hu, di Sekolah Perubatan Harvard.

Untuk fakta, rakyat Malaysia pula mempunyai purata jam menonton TV yang lebih tinggi, iaitu antara 4 hingga 5 jam sehari.   

“Mesejnya mudah. Mengurangkan masa menonton TV adalah satu langkah penting untuk mengurangkan risiko diabetes dan penyakit jantung,” kata Hu. 

Mereka yang duduk di hadapan televisyen kurang melakukan senaman dan banyak memakan makanan tidak sihat, katanya. 

“Kombinasi gaya hidup duduk, diet tidak sihat dan kegemukan mencetuskan ‘satu pembiakan sempurna bagi diabetes jenis kedua dan penyakit jantung.” 

Ini bukan kajian pertama dikaitkan dengan masa menonton televisyen yang mempunyai kesan penyakit. Kebanyakan kajian mendapati kaitan yang kuat kepada obesiti dan satu laporan pada 2007 mendapati lebih banyak masa televisyen dikaitkan dengan tekanan darah tinggi di kalangan kanak-kanak obes. 

Dalam kajian terbaru yang disiarkan dalam Journal of the American Medical Association, Hu dan rakannya meneliti lapan kajian untuk melihat kaitan antara masa menonton televisyen dan penyakit, yang secara keseluruhan meliputi lebih 200,000 penduduk untuk tempoh purata 7 hingga 10 tahun. 


Hu dan rakannya mendapati bagi setiap dua jam sehari masa menonton televisyen, risiko untuk mendapat penyakit diabetes meningkat 20 peratus, manakala penyakit jantung meningkat 15 peratus. 

Setiap dua jam sehari masa menonton televisyen meningkatkan risiko mati sebanyak 13 peratus. Berdasarkan keputusan itu, Hu dan rakannya menganggarkan di kalangan sekumpulan 100,000 orang, sekiranya mereka mengurangkan masa menonton televisyen sebanyak dua jam boleh menghalang 176 kes diabetes baru, 38 kes kematian akibat kardiovaskular dan 104 kematian pramatang, setiap tahun.

Monday, June 20, 2011

My 1st Annivesary.....


Alhamdulillah syukur ke hadrat ilahi dengan limpah kurnianya.Genaplah usia perkahwinan kami walaupun baru setahun tapi syukur sgt..bukanlah nak dibanggakan dengan usia yang setahun jagung ini, cuma guideline diatas pengalaman kami sbg suami isteri agar semakin matang melalui kehidupan.Kematangan itu penting bagi kami sbg suami isteri dalam menempuh dugaan yang tidak di duga...

18 June 2011
tarikh keramat bagi kami....

hanya nak ucapkan 
"Selamat Menyambut Ulang Tahun Perkahwinan Yang Pertama"


buat MFA yang tersayang
yang dekat dihati dekat dimata,
tq atas segalanya...
dan ribuan kemaafan,
 andai selama menjadi isteri kamu ada kekurangan dan kelebihan

So semalam sempatlah celebrate...niat di hati mau p berlibur tapi memandang keadaan
yang x begitu sesuai
cukuplah g cuci2 mata sambil menambahkan berat badan
itu pun best giler rasanya...

barang2 yang mengidam pun dh selamat dpt sempena hari ulangtahun kami...


ice cream ni sedap bangat...tapi xleh selalu..manis nii


MFA ckp mak ai manisnye...





so next year hope leh la celebrate ngn baby plak insyallah
semoga Allah permudahkan urusan kita yer sayang...

Thursday, June 16, 2011

yehaa cik suami aka MFA mau pulang ini hari

pejam celik pejam celik
alhamdulillah sudah tiba hari yang ditunggu
MFA mau pulang..

tapi ntah pukul berapa la dia sampai
xkesahla janji selamat sampai..
mudah2an semoga selamat

tadi masa msg ngn MFA 
hp nye plak batt low..
so xleh la nk msg..tgu je la jawabnya..


Wednesday, June 15, 2011

hari ke- 2 tanpa kamu..

pagi td bgn tgk kamu xde kat sebelah..
wuargh sedih tul...
alahai gedik plak aku..nak jadikan cte.
.masa kamu xdela tnb nk wat kerja
malam tadi xde letrik...
argh takut dh la kucing kat  ats tu dok main2..
lagi la wat aku makin takut...

selalu pagi2 kamu yg siram pokok n bg ikan makan
hari ni kene la siram pokok kesayangan kamu tu 
dan  bg ikan2 makan...\

hari ni makan skit je bukan sbb xlalu mkn
tapi cuma takut berat bdn jd lebih2 
sbb nurse kata jaga mkn
kaki pun dh bengkak..


haa suka2 sok kamu dah balik sini
yehaaa...suka2

Tuesday, June 14, 2011

rindu Kamu...

hikhik...sebelum pulang meh nk wat entry sedih skit...
ari ni sunyi tanpa kamu disisi 
nasib 3hari je kan..
kita tunggu kamu yer..

tapi kan.......
sapa mau kacau saya tgk tv...
sapa mau main tendang2 bola nii
tapi xpe..harap kamu sehat2 kat sana tau...

tapi hari nie dari pagi baby asyik dok kick je..
maybe dia kata saya de tuk jd peneman..
so sy x risau...hikhik
dan kamu pun jgn risau yer..

tapi tima kasih byk2 sbb kamu dh repair air cond n make up kete sy
 sebelum kamu pi sana...
aduh belum sehari kamu pergi, gue sudah kangen sama kamu...
wuargh..

Friday, June 10, 2011

boy or gurl...



sejak perut aku dh kelihatan 
sume org jumpa ngn aku sure akan tye
dah scan ke??anak apa ek??
so aku akan jwb suprise hikhik....

so ada la yg teka laki ada yg teka pompuan 
tekaan di buat berdasar ciri2 perut aku tu
bagi aku xkesah la laki ke pompuan
yang penting dia sehat dan aku selamat melahirkannya.
hopefully semuanya berjalan dengan lancar & baby kami sihat sejahtera.....
Amin..pray for us tau...

Thursday, June 9, 2011

harga astro nek mulai 11 julai 11


Astro melakukan beberapa pelarasan kepada pakej-pakej yang ditawarkan berkuatkuasa 11 Julai 2011. Bagaimanapun, Pek Famili dikekalkan pada harga RM37.95 sebulan (atau hanya RM 1.30 sehari) untuk akses ke 38 buah saluran.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan Astro di sini hari ini, bergantung kepada pakej pilihan pelanggan, sesetengah pelanggan mungkin akan mengalami kenaikkan harga sekitar RM1 hingga RM15.00 sebulan.

“Terdapat penjimatan dari RM4 hingga RM14.95 sebulan dalam yuran langganan mereka. Pelarasan berkenaan adalah seiring dengan komitmen Astro untuk terus menawarkan nilai, pilihan dan perkhidmatan yang berkualiti kepada para pelanggan,” jelas kenyataan tersebut.

Tambah kenyataan itu, pelanggan Astro kini boleh menikmati nilai wang yang lebih baik dengan pelancaran Super Packs yang telah direka khas bagi menawarkan pakej Astro yang terbaik termasuk perkhidmatan HD dan PVR.

“Untuk hanya RM125, para pelanggan boleh memanfaatkan perkhidmatan HD dan rakaman, 3 pilihan pek mini, sukan, movies, Mustika dan Astro Tayangan Hebat sambil membuat penjimatan yang hebat sehingga RM45.85,” katanya.

Para pelanggan boleh menikmati lebih banyak program hiburan yang menarik pada masa akan datang, seperti acara sukan ditawarkan dalam HD termasuk Rugby World Cup 2011, London Olympics 2012, Barclays Premier League, EURO 2012 dan Copa America Argentina 2011 dalam teknologi definisi tinggi.

Saluran baru melibatkan saluran HD pula adalah Discovery World HD, Sundance HD, sebuah saluran sukan sukan HD dan lebih banyak filem-filem dalam bentuk HD.

Program-program tempatan yang lain adalah Salih Yaacob….I Follow, MasterChef Malaysia, Ustazah Pilihan, Tutor TV dan banyak lagi program pembelajaran.

Para pelanggan juga akan menikmati Personal Video Recording (PVR) serta Remote Recording yang membolehkan program kegemaran pelanggan dirakam dengan hanya menggunakan telefon bimbit walau di mana sahaja anda berada. 


sumber di ambil dari:
blog myadha

Wednesday, June 1, 2011

24 minggu sudah...

hari ni usia kandunganku mencecah 6 bulan 
alhamdulillah syukur kehadrat illahi...
walaupun sepanjang tempoh 6 bulan mengandung aku alami 
beberapa masalah masa awal mengandung skung dh beransur ok..
tul org kata 3 bulan pertama je ada alahan lps tu haa asyik makan je..
muka pun dah naik sembam...cincin pun dh xleh nak pakai...hihi...
yela sudah gedem...hahaha

jalan pun rs cm penat...dan bila malam je ada la rs cramp kaki..kesian MFA dikejutkan utk bantu sy dikala kesakitan...hahaha tq yer cik abg...
bila kandungan dh cecah 6 bulan aku punya selera makan pun dh kembali ok 
xmcm awal gandung dulu makan pun xlalu...
tapi MFA xbg mkn manis2 sangat takut kene penyakit plak..
alhamdulillah aku xde la mengidam yang bukan2 setakat ni syukur sgt...

skung ni aku xyah nk p cek kat KK 2minggu sekali sbb nurse kata 
tahap kesihatan aku dh smkn baik dr sebelumnye...
kalau x dulu 2 minggu sekali aku kene p klinik KDSK..

cuma yang agak merisaukan aku uri aku still dibawah (low lying)
hope nanti dh 7bulan dia di tempat yg sepatutnye....
kawan2 doakan saya juga ye..

Sunday, May 22, 2011

Khasiat buah Delima

teringin nak rasa  buah delima tp masih x dijumpai,boss aku kata mmg ssh nk dapat buah tu..tapi bila aku terigt masa dulu arwah opah aku suka makan buah ni...sng je nak dapat..tapi xpela lum de rezeki nak makan..


sumber mengatakan delima ni banyak sungguh khasiatnya untuk org preggy ni . Ini antara info-info berguna yang dijumpai  kat sini tentang khasiat buah dari syurga ini :)



Buah delima atau ar-rumman dalam bahasa Arab disebut tiga kali dalam Al-Quran. Ia antara pokok di syurga. Kini delima ditanam dari sejauh China sehinggalah California.

Bagi ibu mengandung Delima, sejenis buah lain yang disebutkan di dalam Al-Qur`an, mengandung potassium yang besar volumenya, selain dari mineral-mineral lain seperti fosfor, kalsium, besi, dan sodium, dan vitaman-vitamin A, B1, B2, B3, dan C. Bereaksi bersama sodium, potassium mengatur ekuilibrium air tubuh dan menjaga detak jantung agar tetap normal (bagi ibu dan perkembangan fetusnya). Dengan memelihara keseimbangan kadar potassium-sodium, buah ini juga menunjang kepekaan saraf dan otot agar berfungsi secara teratur(kajian mendapati rahim wanita lebih utuh/kuat sesuai dengan kepekaan nya menunjang pergerakan bayi yg dikandung) , mencegah edema, dan mengurangi kadar gula yang beredar di dalam darah (ibu yang baru pertama kali mengandung atau lebih dari 3 kali pregnancy). Delima menghilangkan rasa letih otot dan memungkinkannya bergerak dengan mudah dan juga menguatkan jantung.


selain itu buah ni kaya dengan zat sodium, riboflavin, thiamine, niacin, vitamin C, kalsium dan forsforus.Buah ni mengandungi antioksidan yang tinggi baik untuk penyakit jantung, cepat tua dan barah.Dalam Homeopati, delima digunakan untuk mengubati cirit birit, sakit telinga, pandangan kabur, sakit gusi dan kurang lawas pengahadaman.

Friday, May 20, 2011

Dinner Time

Sejak aku mengandung boleh kira bape kali aku masak...
almaklumla alah...lps tu dh abis alah rs cm mls nk masak hahahha
nasib la hubby paham...tq yer syg..

ini kali kedua aku masak...semasa mengandung tu pun yg simple2..
ntah rs kesian plak kat MFA asyik makan luar je...tapi bkn sengaja tau xmo masak..ade sebab..

 sambal udang

 sup sayur

 ikan goreng

Wednesday, May 18, 2011

Jalan2 cari Makan

Semalam merupakan hari cuti umum (hari wesak) so dikesempatan itu MFA ajak p ipoh tuk amek spek kesayangannye yang dh sebulan dihantar ke us untuk di baiki...(nasib under warranty so free la ek) hikhik
so pagi tu siap2 untuk p ipoh then b4 tu apa yg ptg kene mkn dulu.Aku skung ni kene amek Bfast dulu kalau x memanjang laponye...so b4 p mkn kene amek fahrul dulu then p kedai roti canai di fasa 3A.

lepas dan kenyang tu(alhamdulillah) kami pun p melawat penaja group a.k.a tukang masak club 
kere kengkang yang ditahan di wad kerana kakinya ade masalah...kesian kene operate si chor ni...nasib xteruk.dia kata leh men bola lagi pasni so kira okler tu...



selesai seisi melawat kami gerak ke ipoh tuk mulakan misi asal aku dan MFA...alhamdulillah smpi je jusco p kedai spec and biasala kalau dh singgah tgk glasses oakley tau je la...kalau si MFA n sahabat karibnye..mula try glasses mkn masa jugak ler tp xpe sbb aku leh cuci mata hahaha...bukan selalu pun kan...

Hari aku xde la nk shopping sgt sbb tgh2 bulan ni duit xde sgt coz lum dpt gaji...lagipun xde yg menarik hati..tp tq bgt pada MFA sbb belanja baju...hahah...dlm x menarik smpt gak aku sambo satu baju eceh...bukan apa sebenonye aku dh lapo tu yg xmenarik jadinye...asyik pk nasi ganja...so abis sume xtiviti di jusco terus grk ke kedai fav kami...wow syok woo akhirnya dpt gak mkn nasi ganja...org tambah nasi aku tambah ayam..hahhaha
sedap2...




lps kenyang mkn kami terus gerak ke parade tuk survey2 wishlist kami semua..hahaha.....bila pgg mmg syoklaa.alangkah bgia kalau jd sendiri punya..xpe..sabo2 kalau de rezeki ade la yer...lps je jln2 dlm parade rasa penat gile..yele perut dh maju kedpn cepat la penat..hahaha bila MFA tye pnt ke x...sure akan jwb x..yela mana leh kata penat...aku ni bab jln2 sure suka.then misi terakhir anto si fahrul ILPA sbb dia ni budak asrama hari ni cuti leh la dia outing kesian hahhaha...xdela dia masih dlm induksi..

Monday, May 16, 2011

bknla mengidam sangat Tp...........


susah jugak nak mencari buah delima nii..
bukan la mengidam sangat cuma orang kata buah ni bagus
tambahan untuk ibu mengandung banyak khasiatnya...
tu yang rs teringin ingin mencuba...

mgu lps ada gak mencari tapi xpernah terjumpa pun...
siap tanya semua orang kot2..ade jumpa buah ni..
tapi masih lagi xjumpa..

kawan2 kalau tau kat mana nk dpt buah ni bgtau yer
ptg ni nak ajak en.MFA p pasar mlm ke tesco cari ini buah...

Saturday, May 14, 2011

landskap

pagi2 lagi MFA dh bangun mcm nk p keje2.
.upenye bgn membelek2 pokok2 kesayangan nye...
lama dh agaknye..dia x layan pokok2 ni selalu yang dia hanya wat siram je...
hari ni de masa terluang skit apa lagi memulakan aktivitinye....

 ini hasilnya..cantek kan...



sila abaikan tong sampah dibelakang tu...almaklum tiada ruang dh nk letak dh

Monday, April 25, 2011

Cuti-Cuti Malaysia part 2

Alhamdulillah akhirnya perancangan club kere kengkang telah terlaksana dengan jayanya..
percutian ini club ni adalah untuk mengeratkan lagi ahli kumpulan yang selama ni dh mmg mesra dan percutian ini mmg percutian yang paling best la...nanti next time kita buat lagi yer...

Hari pertama kitorg gerak ke kota damansara destinasinye 1 utama...untuk window shoppping dan main bowling,perjalanan kami bermula jam 8 pagi tp xsemua pun yang ontime biasala...so lps ni kene ontime ok...xmo mcm ni...hahahha...bkn apa kesian kat org yg tgu kita kat kedai cappati kt lekir...dh byk beno mknnye kat sana..hahhaha.dan sampi di bidor kami stop lagi tuk top up touch n go....lps tu baru gerak ke kl...
mlmnye kami ke i-city untuk melihat lampu2 yang cun2...serta menikmati udara yg segar..lps sume dh penat kami pun blk ke homestay kami di Shah Alam...dekat je Hstay dr I-city..


Hari kedua destinasi yang paling ditunggu oleh semua ahli club iaitu genting highlands...so pagi tu b4 gerak kene bekfast...tapi hari kami nk p tu cuaca agak kurang skit(hujan) dan harapan sume harap di atas t x hujan...so lps mkn2 pg sume gerak ke tujuan utama..smpi di tol stop jup sbb mau tgu buah hati naim...so xlama tgu dia pun tiba kami pun gerak la..smpi je kat GH kami check in dulu..sbb nk tinggalkan brg2 kami disitu lps check in baru ke taman tema untuk bermain2....sekali smpi je ke Taman tema aku dh start lapo..apa lagi aku ajk MFA mkn...dn sumenye pun setuju untuk makan dulu baru main...tgh sedap mkn hujan turun lagi dan keadaan tuk main games yg mencabar terpaksa di stop...


kesian dorg...aku xpe xleh men...hahahha..lps selasai mkn sume masuk n game pertama yang dak2 ni main buaian laju tu ntah apa namanye...tp xsemua naik..(Fahrul,Naim,Chor,Tina n Ila je yang nek) yang len tgu di bwh smbl arina dan fazly bawa anak deme men kuda...


abis je main boyan n kuda sume jln2 untuk games seterusnya...tiba2 hujan turun dengan lebatnye..smpi le kami ke tempat memanah so dak2 laki menunjuk kehebatan dengan memanah..yg len tgk jela...lps abis tu hujan still x stop lagi so decide p games indoor je..lps dh abis hujan baru sume p main....outdoor lek..terpancar kegumbiraan mereka..


hari ketiga destinasinye.Bukit tinggi tempat yang aku nak p sangat..ahahha..smpi je sana apa lagi seisi santai2...lps sume dh amek ketenangan smbil2 amek gambo...kami gerak untuk pulang...aku n MFA je yg ke kuantan yang len lek perak...so lps hope de lagi percutian yang mcm ni ek....kerjasama dari pihak kalian sume  didahului dengan ucapan terima kasih dan tahniah kepada diri masing2....




Thursday, April 21, 2011

R.E.H.L.AH



 bercuti aka ikut MFA g kursus
semlm lps je p bukit tinggi kami terus gerak ke kuantan
sepanjang perjalanan tu
mengingatkan aku pada 1st honeymoon
cherating


so kali ni p kuantan je sbb MFA de kursus
so rabu ni still mode cuti aku n mfa pun apa lagi round2 kuantan tuk isi waktu lapang
sampai je east cost mall kami pun terus plan mau p tgk movie...


setiap kali menjejakkan kaki ke kuantan
 ni sure terlintas dipikiran nk p cinema...
 cter yang kitorg tgk sure cartoon 3D...
Huhuhu syok gile bila dpt tgk 3D..

Kali ni kami tgk cte RIO syok giler cter nii...
yang paling best kami dlm wayang ni kami berdua je...


gempak satu panggung kami yang punya...eceh syok kan kalau kat umh de tempat cmnii
aku ckp kat MFA kalau de rezeki t kita beli tv 3d letak kat umh ye....hahahha


memory b4 otw back to perak




Wednesday, April 20, 2011

CUTI - CUTI MALAYSIA



percutian 6hari 7 malam..
pergh gila lama tu..


lokasi pertama

17 hb April 

1 utama

i city shah alam

18hb April

genting highlands

ria apartment

19hb April
bukit tinggi

19hb April - 22 April
 kuantan