Sunday, May 22, 2011

Khasiat buah Delima

teringin nak rasa  buah delima tp masih x dijumpai,boss aku kata mmg ssh nk dapat buah tu..tapi bila aku terigt masa dulu arwah opah aku suka makan buah ni...sng je nak dapat..tapi xpela lum de rezeki nak makan..


sumber mengatakan delima ni banyak sungguh khasiatnya untuk org preggy ni . Ini antara info-info berguna yang dijumpai  kat sini tentang khasiat buah dari syurga ini :)Buah delima atau ar-rumman dalam bahasa Arab disebut tiga kali dalam Al-Quran. Ia antara pokok di syurga. Kini delima ditanam dari sejauh China sehinggalah California.

Bagi ibu mengandung Delima, sejenis buah lain yang disebutkan di dalam Al-Qur`an, mengandung potassium yang besar volumenya, selain dari mineral-mineral lain seperti fosfor, kalsium, besi, dan sodium, dan vitaman-vitamin A, B1, B2, B3, dan C. Bereaksi bersama sodium, potassium mengatur ekuilibrium air tubuh dan menjaga detak jantung agar tetap normal (bagi ibu dan perkembangan fetusnya). Dengan memelihara keseimbangan kadar potassium-sodium, buah ini juga menunjang kepekaan saraf dan otot agar berfungsi secara teratur(kajian mendapati rahim wanita lebih utuh/kuat sesuai dengan kepekaan nya menunjang pergerakan bayi yg dikandung) , mencegah edema, dan mengurangi kadar gula yang beredar di dalam darah (ibu yang baru pertama kali mengandung atau lebih dari 3 kali pregnancy). Delima menghilangkan rasa letih otot dan memungkinkannya bergerak dengan mudah dan juga menguatkan jantung.


selain itu buah ni kaya dengan zat sodium, riboflavin, thiamine, niacin, vitamin C, kalsium dan forsforus.Buah ni mengandungi antioksidan yang tinggi baik untuk penyakit jantung, cepat tua dan barah.Dalam Homeopati, delima digunakan untuk mengubati cirit birit, sakit telinga, pandangan kabur, sakit gusi dan kurang lawas pengahadaman.

0 comments: